На сучасному ринку постільної білизни та аксесуарів для спальні Ви часто можете зустріти товари, виготовлені з сатин-жаккарду. Що це за матеріал? Чим він відрізняється від популярного сатину та інших видів тканини, якими властивостями володіє? У цій статті Ви знайдете відповіді на ці питання.

Сатин — тканина, що випускається за допомогою особливого складного переплетення ниток з бавовняного або хімічного волокна. На лицьовій стороні матеріалу утворюється шар з більш тонких ниток, що робить поверхню тканини дуже гладкою і блискучою. Чим більше скручена нитка, тим більше блиску. По тактильним відчуттям сатин нагадує шовк.

При виробництві сатин-жаккарда на тканину наноситься рельєфний малюнок. Але робиться це не за допомогою барвників, а шляхом ткацтва на спеціальному жакардовому верстаті. В результаті випускається гладка «атласна» тканина, прикрашена різноманітними візерунками, отриманими методом плетіння за рахунок зміни висоти окремих петель. У жаккардового сатину немає виворітньої сторони. Якщо на одній його стороні малюнок опуклий, то із зворотного боку цей же орнамент буде «втиснутий» в поверхню. 

Жакардовий верстат, за допомогою якого і випускається ця тканина, був винайдений в 1801 році. Його творець - син французького ткача Джозеф Марі Жаккард. Його ім'ям був названий цей новий матеріал. Завдяки своїм чудовим якостям і винятковою красою, сатиновий жаккард став використовуватися при виготовленні одягу, оббивки і чохлів для меблів, штор, покривал, декоративних подушок.

Постільна білизна, зшита з сатин-жаккарду, вважається елітною і володіє низкою відмінних властивостей. Вона практично не мнеться, гігієнічна, володіє великою гігроскопічністю, не порушує правильний повітрообмін, виключно екологічна і безпечна для всіх членів сім'ї (адже при створенні тканини використовується мінімум барвників). І, звичайно, жакардові комплекти постільної білизни дуже красиві, підкреслено розкішні і благородні. Вони чудово підійдуть для спальні в класичному стилі, додадуть в інтер'єр аристократичну легкість і елегантність. Доглядати за такою постільною білизною просто. Допускається машинне та ручне прання при температурі води не вище 40 градусів з використанням м'яких миючих засобів без відбілювачів.